Od dawna łączono witaminę E z profilaktyką chorób serca, a badania wykazują, że odgrywa ona rolę także w procesach zapamiętywania. Po wykonaniu analizy poziomu witaminy E we krwi u prawie 5000 osób w wieku 60 lat i starszych naukowcy dali im do rozwiązania dwa testy badające pamięć. Około 11% badanych z niskim poziomem witaminy E doświadczało problemów z pamięcią, w porównaniu z 4% osób, które miały jej wysoki poziom.
Naukowcy przypuszczają, że witamina E może zapobiegać starzeniu się pamięci na skutek wymiatania wolnych rodników – związków powodujących uszkodzenie komórek. Nie są jednak pewni, jaką ilość witaminy E powinno się przyjmować i jak najlepiej ją uzyskiwać, czy z pokarmów i preparatów witaminowych, czy też z ich połączenia.
Natomiast doktor Siu Lui Hui radzi spożywać pokarmy bogate w witaminę E oraz, według uznania, przyjmować preparaty zawierające jej 400 międzynarodowych jednostek. Należy jednak najpierw zasięgnąć porady lekarza, ponieważ preparat może wchodzić w interakcje z innymi lekami lub wpływać na współistniejące choroby. Twój lekarz może na przykład nie zalecać ci przyjmowania witaminy E, jeżeli regularnie zażywasz aspirynę lub leki przeciwkrzepli- we, np. warfarynę (Coumadin). W celu zwiększenia poziomu witaminy E, zastosuj następujące sposoby:
– posypuj płatki zbożowe kiełkami pszenicy,
– posypuj zwykły lub mrożony jogurt rozdrobnionymi migdałami,
– używaj sosów do sałatek wzbogaconych w witaminę E,
– używaj do kanapek masła orzechowego, zamiast sera śmietankowego.
Doktor nauk humanistycznych Siu Lui Hui jest profesorem medycyny w Regenstrief Institute for Health Care w Indiana University School of Medicine w Indianapolis.
Leave a reply