Gdy robisz zakupy w sklepie spożywczym, masz ochotę zatrzymać się dłużej przy wyrobach piekarniczych, przechodząc szybko obok rzodkiewek. A jedzenie dużej ilości owoców i warzyw pomaga chronić twoją pamięć znacznie bardziej, niż mogłyby to zrobić ptysie z bitą śmietaną.
Owoce i warzywa obfitują w antyoksydanty, związki chroniące mózg przed działaniem wolnych rodników (cząsteczek szkodliwie oddziałujących na mózg). Niekontrolowane, wolne rodniki przeszkadzają przekaźnikom chemicznym w wykonywaniu ich zadań, mówi doktor James Joseph.
Jaką ilość owoców i warzyw musisz uwzględnić w die- cie, aby antyoksydanty usunęły wolne rodniki? „Aczkolwiek Amerykanie wiele słyszą o 5 porcjach owoców i warzyw dziennie, nasze badania sugerują, że 10 porcji to optymalna liczba”, dodaje doktor Joseph.
Spożywanie różnorodnych owoców i warzyw dostarcza wszystkich rodzajów antyoksydantów, lecz doktor Joseph zaleca uwzględnić co najmniej kilka rodzajów owoców i warzyw, zawierających największe ilości tych korzystnie działających na mózg substancji. Pamiętaj, że pojedyncza porcja może być taka jak średniej wielkości jabłko lub banan. Oto lista 10 świeżych owoców i warzyw, które zawierają największe ilości antyoksydantów (spożywanie ich w postaci suszonej jest równie korzystne).
– kiełki alfalfa,
– jeżyny,
– borówki amerykańskie,
– brokuły,
– brukselka,
– czosnek,
– kapusta włoska,
– śliwki,
– szpinak,
– truskawki.
Doktor medycyny James Joseph jest kierownikiem laboratorium w USDA Human Nutrition Research Center on Aging Tufts University w Bostonie. Działanie kofeiny na pamięć. Filiżanka kawy może pobudzić pamięć lub jej zaszkodzić, w zależności od tego, kiedy ją wypiłeś.
Kofeina wpływa na przekaźniki chemiczne w mózgu, takie jak serotonina, co może korzystnie wpływać na pamięć krótkotrwałą, twierdzi doktor Scott Terry. Ale uwaga: to działa tylko wtedy, gdy czujesz się ospały. Gdy już jesteś pobudzony (może denerwujesz się przed ważnym spotkaniem), spożycie kofeiny może spowodować nadmierną stymulację i upośledzać pamięć. „Najlepiej jest używać kofeiny, gdy rzeczywiście potrzebujemy jej pobudzającego działania, na przykład rano, po obudzeniu”, mówi doktor Terry.
Pamiętaj, że kawa nie jest jedynym źródłem kofeiny. Większość herbat (z wyjątkiem ziołowych), jogurty, lody o smaku kawowym i niektóre napoje gazowane, jak coca- -cola, również zawierają kofeinę. Weź więc pod uwagę możliwość ich wpływu na pamięć.
Leave a reply