Codzienne jedzenie jabłka może zapobiec wizycie u neurologa. Jabłka są bogate w bor, pierwiastek pomagający utrzymać normalną aktywność mózgu.
Bor może pomóc utrzymać pamięć w dobrej formie, mówi doktor James Penland. Jego badania wykazują, że zwiększenie dawki boru z 0,25 miligrama do 3,25 miligrama dziennie poprawia wyniki testów badających pamięć krótkotrwałą o 14%. Na szczęście, nie jest trudno o taką dawkę boru w diecie. Oprócz jabłek szczególnie bogatymi źródłami boru są: brokuły, winogrona, sok jabłkowy, brzoskwinie, czereśnie, marchew, ziemniaki, cynamon i pietruszka. Aby sprawić przyjemność podniebieniu i uzyskać połowę dziennego zapotrzebowania na bor, przygotuj ten pyszny deser.
– Jabłka z cynamonem na gorąco:
– 4 duże wydrążone jabłka (np. odmiana Romę lub Gala),
– 1/3 – 2/3 filiżanki rodzynek 4 łyżeczki do herbaty brązowego cukru
– 2 łyżeczki do herbaty cynamonu
– 3 łyżki stołowe soku jabłkowego
Napełnij jabłka rodzynkami. Posyp brązowym cukrem i cynamonem. Wlej sok do naczynia i wstaw do mikrofalówki. Dodaj jabłka, przykryj aluminiową folią i gotuj przez 6-8 minut, lub aż zmiękną. Jeżeli używasz zwykłego piekarnika, przykryj folią i piecz w temp. 200°C przez 30-35 minut lub aż zmiękną. Wystarcza na 4 porcje.
Doktor nauk humanistycznych James Penland jest psychologiem pracującym naukowo w USDA Grand Forks Humań Nu- trition Research Center w Północnej Dakocie. Cynk (ang. zinc), biorąc pod uwagę kolejność alfabetyczną, zawsze znajduje się na końcu listy witamin i minerałów, chociaż jest jednym z najważniejszych dla tkanki mózgowej pierwiastków.
Cynk pomaga w regulowaniu komunikacji między komórkami mózgowymi i jest skoncentrowany w tej części mózgu, która odgrywa dużą rolę w procesie pamięci. Ten pierwiastek śladowy może również wpływać łagodząco na komórki mózgowe, gdy działają zbyt gwałtownie, mówi doktor Arthur Winter.
Nie należy jednak przyjmować nadmiernych ilości cynku. Jego zwiększone dawki mogą uszkadzać nerwy. Jaka jest więc odpowiednia ilość? Staraj się przyjmować około 15 miligramów dziennie, sugeruje doktor Winter.
Nietrudno zaspokoić zapotrzebowanie na cynk, zwłaszcza gdy wybierze się potrawy będące jego znakomitym źródłem: 85 gramów mięsa z homara (7 miligramów), 85 gramów wieprzowiny lub chudej wołowiny (5 miligramów), V4 kubka kiełków z pszenicy (3 miligramy), ’/2 kubka mięsa z kraba (3 miligramy), V2 kubka gotowanej fasoli (3 miligramy), 85 gramów białego mięsa z indyka (2 miligramy), >/2 kubka tofu (2 miligramy).
Leave a reply