Przez ostatnie 20 lat Azjaci i Europejczycy używali leku ziołowego, vinpocetiny, jako środka wzmacniającego pamięć. Ostatnio preparat ten ukazał się również w USA. Według doktora Juliana Whitakera vinpocetina, ekstrakt ziołowy otrzymywany z nasion barwinka, wydaje się poprawiać przepływ krwi, krążenie i zużycie tlenu w mózgu.
„Badania sugerują, że środek działa korzystnie zarówno u osób w podeszłym wieku, jak i u zdrowych, młodych ludzi”, mówi doktor Whitaker. Zalecana dawka to 10 miligramów dziennie (tyle zawierają dwie kapsułki). Działania uboczne występują rzadko, ale obserwowano spadek ciśnienia krwi, suchość w ustach i osłabienie. Konieczne więc jest powiadomienie swojego lekarza o stosowaniu vinpo- cetiny.
Niedobór magnezu może spowolnić krążenie krwi w mózgu i osłabiać pamięć w przełomowych momentach. Magnez odgrywa ważną rolę w regulacji stabilności błon komórkowych i pomaga dostarczać składniki odżywcze do komórek mózgowych. Jego niedobór zaburza przekazywanie impulsów w mięśniach i nerwach, co opóźnia proces zapamiętywania, mówi doktor Thomas H. Crook III.
Kobiety potrzebują od 310 do 320 miligramów magnezu dziennie, mężczyźni – od 400 do 420 miligramów. Nie jest trudno sprostać tym wymaganiom stosując zdrową dietę, mówi doktor Crook. Należy po prostu uwzględnić niektóre bogate w magnez potrawy: kubek gotowanego szpinaku (155 miligramów), >/4 kubka migdałów (105 miligramów), 85 gramów pieczonego halibuta (90 miligramów), kubek gotowanego brązowego ryżu (85 miligramów), kubek gotowanej fasoli (80 miligramów) i 2 kromki pełnoziamistego chleba pszennego (50 miligramów).
Nazwa „gotu kola” kojarzy się bardziej z napojem chłodzącym niż ze stymulującym pamięć ziołem. Jej nazwa – „pokarm dla mózgu” – ma uzasadnioną przyczynę. Gotu kola, roślina o wachlarzowatych liściach, rosnąca w Indiach, Afryce południowej i regionach tropikalnych, pomaga w poprawieniu koncentracji i pamięci na skutek nasilania aktywności ważnego przekaźnika w mózgu, mówi lekarz medycyny naturopatycznej Mark Stengler. Mimo podobnej nazwy nie ma związku z orzeszkami kola i nie zawiera kofeiny.
Doktor Stengler zaleca przyjmowanie 120 miligramów gotu kola dziennie w postaci standaryzowanego ekstraktu, pod warunkiem, że nie jesteś w ciąży i nie karmisz piersią. Można także używać suchych liści gotu kola w postaci herbaty. W celu najlepszej skuteczności poprawiania pamięci oraz relaksacji wypróbuj jeden z ulubionych naparów doktora Stenglera, zawierający gotu kola. Zaparz przez 10 minut V2 łyżeczki do herbaty suszonej gotu kola, '/2 łyżeczki do herbaty suszonej pokrzywy, '/2 łyżeczki do herbaty suszonej mięty i >/4 łyżeczki do herbaty suszonej melisy w 2 kubkach wrzącej wody. Mark Stengler jest lekarzem medycyny naturopatycznej, specjalizującym się w ziołolecznictwie, pracującym w San Diego. Jest autorem książki The Natural Physician.
Leave a reply