Pracę mózgu niemal całkowicie regulują aminokwasy. Gdy ich poziom jest zrównoważony, wówczas jesteś zdolny do sprawniejszego myślenia. Aminokwasy są cząstkami, z których zbudowany jest organizm. Większość z nas spożywa wszystkie aminokwasy konieczne do zachowania dobrego zdrowia, jednak niektóre z nich są bardziej potrzebne do zachowania dobrej pamięci. Spośród 20 aminokwasów, których potrzebuje organizm, wymieniamy najważniejsze z nich, które mają wpływ na funkcjonowanie mózgu, wraz z sugestiami dotyczącymi diety.
Tryptofan: jest cząsteczką niezbędną dla przekaźnika mózgowego, serotoniny. Dobrym jego źródłem są: orzeszki ziemne, owsianka, banany, wołowina, sery szwajcarski i parmezan, indyk, fasola szparagowa, tuńczyk i bazylia.
Fenyloalanina: pomaga w tworzeniu norepinefryny, przekaźnika mózgowego zaangażowanego w funkcje pamięci. Dobrym jej źródłem są: jajka, kurczaki, mleko, cze- kolada, wołowina, brązowy ryż, pełnoziamisty chleb pszenny, krewetki i tuńczyk.
Tyrozyna: współdziała z fenyloalaniną w tworzeniu przekaźników mózgowych. Dobrym jej źródłem są: sery (wszystkie rodzaje), orzeszki ziemne, owsianka, banany, mleko, migdały i sardynki.
Arginina: może wspomagać odporność, badania wykazują, że pacjenci z chorobą Alzheimera mogą mieć niski poziom tego aminokwasu. Dobrym jej źródłem są: drób, orzeszki ziemne, masło orzechowe, orzechy włoskie i mleko. Doktor medycyny Arthur Winter jest dyrektorem New Jersey Neurological Institute w Livingston i współautorem książki Smart Food: Diet and Nutrition for Maximum Brain Power.
Leave a reply