Pracę mózgu niemal całkowicie regulują aminokwasy. Gdy ich poziom jest zrównoważony, wówczas jesteś zdolny do sprawniejszego myślenia. Aminokwasy są cząstkami, z których zbudowany jest organizm. Większość z nas spożywa wszystkie aminokwasy konieczne do zachowania dobrego zdrowia, jednak niektóre z nich są bardziej potrzebne do zachowania dobrej pamięci. Spośród 20 aminokwasów, których potrzebuje organizm, wymieniamy najważniejsze z nich, które mają wpływ na funkcjonowanie mózgu, wraz z sugestiami dotyczącymi diety.

Tryptofan: jest cząsteczką niezbędną dla przekaźnika mózgowego, serotoniny. Dobrym jego źródłem są: orzeszki ziemne, owsianka, banany, wołowina, sery szwajcarski i parmezan, indyk, fasola szparagowa, tuńczyk i bazylia.

Fenyloalanina: pomaga w tworzeniu norepinefryny, przekaźnika mózgowego zaangażowanego w funkcje pamięci. Dobrym jej źródłem są: jajka, kurczaki, mleko, cze- kolada, wołowina, brązowy ryż, pełnoziamisty chleb pszenny, krewetki i tuńczyk.

Tyrozyna: współdziała z fenyloalaniną w tworzeniu przekaźników mózgowych. Dobrym jej źródłem są: sery (wszystkie rodzaje), orzeszki ziemne, owsianka, banany, mleko, migdały i sardynki.

Arginina: może wspomagać odporność, badania wykazują, że pacjenci z chorobą Alzheimera mogą mieć niski poziom tego aminokwasu. Dobrym jej źródłem są: drób, orzeszki ziemne, masło orzechowe, orzechy włoskie i mleko. Doktor medycyny Arthur Winter jest dyrektorem New Jersey Neurological Institute w Livingston i współautorem książki Smart Food: Diet and Nutrition for Maximum Brain Power.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>